Tips voor freelance leraren

In deze blog nemen we graag met je door wat je als freelance leraar kan doen om je onderneming op een goede wijze te voeren.

Je wilt graag lesgeven, maar niet vastzitten aan een contract. Dan is het zeker een optie om als freelance leraar aan de slag te gaan. Zo begon het vroeger ook, voordat er onderwijsinstellingen waren. Privéles bijvoorbeeld, was de norm. Later kwamen daar de grote instituties bij die we nu kennen. Wat moet je doen om als freelance leraar aan de slag te kunnen? We nemen het met je door in deze blog.

Taalkundig op niveau zitten

We gaan even van het voorbeeld uit dat je Nederlands wilt geven. Dit is iets wat heel gemakkelijk kan via een freelance constructie. Al dan niet bij een onderwijsinstelling. Wanneer je buiten een onderwijsinstelling aan de slag gaat, dan hoef je vaak geen lesbevoegdheid te hebben. Dan kijken ze naar welke opleiding je gedaan hebt. Is dat bijvoorbeeld een opleiding in de letteren, dan is dat zeker een goed vertrekpunt. Er bestaan mogelijkheden om les te kunnen geven via de telefoon en een beeldverbinding. Ook voor privéles. Vaak zijn het expats die een aantal lessen Nederlands boeken. Het is heel leuk om zo aan de slag te kunnen, zelfs vanuit je woonkamer. Als je meerdere leerlingen hebt dan zul je een gedegen netwerk op kunnen bouwen.

Zorg dat je op de hoogte bent en je administratie klopt

Op de hoogte zijn van wet en regelgeving plus een kloppende administratie. Dat wil elke ondernemer. Maar als je het niet allemaal precies weet, dan zijn er expert tot wie jij je kunt verhouden. HVK Stevens helpt je graag om je zaken als beginnende of gevorderde ondernemer op en top in orde te houden. Lees snel met ons verder. Het kan van alles zijn wat je doet. De basis van een goede onderneming is een gedegen administratie en kennis van wet en regelgeving.
Op onze site nemen we graag onderwerpen met door die te maken hebben met het onderwijs en gebieden die daarmee samenhangen. Lees ook onze andere blogs om zo helemaal op de hoogte te zijn.