Beoordeel mijn leraar

Afval scheiden in het onderwijs: tips en tricks

Geplaatst op

Het afval scheiden in het onderwijs is van groot belang. Dat begint allemaal bij het bepalen welke soorten afval allemaal worden geproduceerd. Door een afvalscan te doen zijn deze stromen te onderscheiden. Dit geeft je alvast inzicht in welke afvalbakken je nodig hebt. Een goedkope container is er bijvoorbeeld voor PMD, GFT, bekers en restafval. Maar er is nog veel meer wat je kan doen. In dit artikel wordt dit allemaal besproken.

Waar plaats je afvalbakken?

Een belangrijke manier om afval scheiden in het onderwijs gemakkelijker te maken, is door de afvalbakken op en logische en zichtbare plek te zetten. Zoek de plek waar de bak het meest logisch staat. Dit is eigenlijk altijd ook de plek waar het afval geproduceerd wordt. Dit kan dus een andere bak zijn in de aula dan in de keuken of op het schoolplein. Wees ook consequent in de plaatsing. Zorg ook dat de bak zo staat zodat de gebruiker er gemakkelijk afval in kwijt kan. Maak dit een gewoonte. Het is bijvoorbeeld slim om in elk lokaal en op elke plek de bakken precies op dezelfde wijze neer te zetten. Dit kan veel verschil maken.

Een ander afvalbeleid

Een andere tip die veel kan doen, is het invoeren van een ander afvalbeleid. Zorg voor een goede restafvalcontainer via bedrijfsafval.nl. Zorg ook dat leerlingen en medewerkers allemaal een stem krijgen in het beleid. Zo betrek je ze er actief bij en is de kans dat ze zich eraan houden veel groter. Het beleid moet draaien om de visie van de school als het om afvalverwerking gaat, waarbij doelen worden gesteld en een aanpak wordt bepaald om die doelen te bereiken. Al deze dingen moeten op een goede wijze samenkomen. Daarmee is en groot verschil te maken.

Hulp van specialisten inschakelen

Als het gaat om goed met afval omgaan in het onderwijs, dan is er nog veel te leren. Daarom is het slim om specialisten in te schakelen. Die kunnen bijvoorbeeld speciale hulpmiddelen inzetten. Denk aan een daarvoor bedachte inzamelmodule. Wanneer alles nog meer op maat is om afval in het onderwijs te scheiden, dan is daar alleen maar nog meer uit te halen. Het is aantrekkelijk om er als onderwijsinstelling op die manier in te kunnen staan. Je draagt namelijk bij aan een beter milieu en een circulaire keten. Juist om die reden is het dus de moeite waard te noemen.

afval scheiden in het onderwijs

Gerelateerde berichten

Waarom Vallen Mensen Voor Phishing? De Psychologie Achter de Valstrik

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zo vaak in phishingaanvallen trappen? Laten we eens duiken in de psychologie achter deze valstrik en...

Lees meer

Kunnen games je helpen slimmer te werken?

Ben je ooit gefascineerd geweest door de kracht van gamification in training en ontwikkeling? Misschien vraag je je af hoe gaming-elementen de manier...

Lees meer

Over ons

Op onze site tref je tal van leuke blogs over onderwijs en educatie. Voor de geïnteresseerde is hier zeker een boel informatie te halen!

Contactgegevens

Via info @ beoordeelmijnleraar.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden