Beoordeel mijn leraar

Heb jij het in je om mensen met maatschappelijke problemen te helpen?

Geplaatst op

In deze blog komen verschillende opleidingen naar voren die jou leren met het oplossen van maatschappelijke problemen. 

Problematiek Jeugdzorg 

Er is steeds meer behoefte aan hulpverleners die zich bezighouden met onze jeugd. Dit komt mede door de slechte berichtgeving in de media over slechte ervaringen met jeugdzorg. Vaak worden mensen doorverwezen naar de verkeerde instantie. Hiernaast worden ze van instantie naar instantie verwezen waardoor ze het overzicht kwijtraken. In Den haag zijn ze op de hoogte van de problemen en dit punt staat hoog in de politieke agenda. Hierdoor is er meer werkgelegenheid en wordt er actief gezocht naar nieuwe werknemers.  

Opleiding jeugdzorg 

Opleiding jeugdzorg is de perfecte opleiding als jij aan de slag wilt in de sociale sector. In deze opleiding staat vooral de praktijk centraal. Ook wordt er voornamelijk les gegeven door docenten die werkzaam zijn geweest in de jeugdzorg. Er zijn verschillende zijtakken in de jeugdzorg waar jij jezelf in kan specialiseren. 

2 meest populaire opleidingen in de jeugdzorg 

  • HBO Budgetcoach: bij deze opleiding leer je alles over budgetcoaching en worden je communicatieve vaardigheden verder ontwikkelt. Je leert creatieve oplossingen vinden voor benarde financiële situaties. Hierdoor valt er een grote last af van de  mensen die jij helpt! 
  • Professioneel begeleiden van kwetsbare jongeren: de naam van de opleiding spreekt eigenlijk al voor zich. Jij gaat leren hoe je op goede wijze in contact kan komen met de jongeren die hulp nodig hebben. Je leert hoe je deze jongeren kan analyseren om ze vervolgens een helpende hand te bieden richting zelfstandigheid. 

Tip: opleidingen die te maken hebben met het oplossen van maatschappelijke problemen worden grotendeels gefinancierd door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet.  

Wil je jouw steentje bijdragen aan maatschappelijke problemen maar is werken in de jeugdzorg niks voor jou? Neem is een kijkje bij opleiding sociaal domein. 

Wat is het sociaal domein? 

De term ‘sociaal domein’ is een ruim begrip en heeft alles te maken met zorg en ondersteuning bieden aan mensen met een hulpvraag. Het gaat hier vooral over inspanningen die de gemeente verricht rond werk, zorg, participatie, onderwijs en jeugd.  

3 meest populaire opleidingen in de jeugdzorg 

  • Wmo-consulent: hierbij help je mensen die maatschappelijke ondersteuning nodig hebben. Je ontwikkelt alle kennis en vaardigheden om specifieke hulpvragen van cliënten  een indicatie af te geven. Ook help je mee naar het zoeken van structurele oplossingen. 
  • Schuldhulpverlening: bij deze opleiding begeleid je mensen met financiële problemen. je leert alles over alle facetten van schuldverlening. 
  • Inkomensconsulent: na het voltooien van deze opleiding heb je alle kennis om mensen door te sturen naar de juiste instantie. Vaak komen er verhalen in de media naar voren dat mensen naar de verkeerde instantie zijn doorverwezen. Dit is een vaak voorkomend probleem en is dus zeker een goede opleiding als jij wilt meehelpen aan maatschappelijke problemen. 

Welk opleidingsniveau? 

In de jeugdzorg en het sociaal domein zijn voornamelijk functies op hbo of wo-niveau. Een aantal zijn ook op mbo niveau, maar dit is beperkt.  

Gerelateerde berichten

De perfecte baan voor jou vinden, zo doe je dat!

Dat er genoeg vacatures in Rotterdam zijn, betekent niet dat je willekeurig op een functie kunt solliciteren. Elke persoon heeft immers andere...

Lees meer

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

Over ons

Op onze site tref je tal van leuke blogs over onderwijs en educatie. Voor de geïnteresseerde is hier zeker een boel informatie te halen!

Contactgegevens

Via info @ beoordeelmijnleraar.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden