Beoordeel mijn leraar

Waarom is het belangrijk om goede werkkleding en werkschoenen te dragen?

Geplaatst op

In vele beroepen is goede veiligheidskleding belangrijk. Vaak is het zelfs verplicht. Werkkleding van goede kwaliteit kan ongelukken en verwondingen voorkomen. PBM-kits en beschermende brillen hebben vaak geholpen om werknemers te behoeden voor bijvoorbeeld gemorste chemicaliën. Reflecterende vesten en helmen hebben zo ook talloze bouwvakkers en magazijnmedewerkers beschermd tegen zware verwondingen. Voor een verkeersmedewerker is het weer belangrijk dat de kleding opvalt en warm is.

Wat hoort bij goede werkkleding?

Wat zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het bestellen van nieuwe, goede werkkleding?

 • Werkzaamheden
 • Werkomgeving
 • Speciale vereisten
 • Persoonlijke wensen

Werkkleding geeft bescherming tegen vuil en gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Daarnaast biedt het ook bescherming tegen kou bij werk in weer en wind. In diverse branches is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn, zo zijn er werkjassen, hesjes en shirts met reflecterende tape. Zo val je goed op, op de werkvloer.

In Europa worden er speciale voorwaarden aan bedrijfskleding gesteld. De EN 340 is een algemene eis waar alle beschermende werkkleding aan moet voldoen. Dit gaat over de pasvorm, het ontwerp, het materiaal, de marketing en de maatvoering van de werkkleding.

Wat hoort bij goede werkschoenen?

Een goede werkschoen beschermt niet alleen tegen scherpe spijkers, ongelijke oppervlakken en externe schokken. Werkschoenen zouden het werk moeten vergemakkelijken en problemen of klachten op de lange termijn moeten voorkomen. Het is daarom belangrijk dat het voetbed contact krijgt met het gehele oppervlak van de schoen. Het verdeelt zo het gewicht op de voet en geeft een ondersteunende functie. Zo voorkom je spier- en botletsel.

Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over wat je aan je voeten draagt. Je wilt natuurlijk lang en bovendien veilig kunnen blijven werken.

Werkschoen met een S3-certificering zijn de meest gekozen werkschoenen. Deze werkschoenen beschikken over een uitgebreide set aan veiligheidsaspecten. Dat houdt in dat de werkschoenen vuil- en waterafstotend zijn, voorzien zijn van een veiligheidsneus en daarbij beschikken over een veiligheidszool.

4 tips om je werkkleding te beschermen, zodat deze langer mee gaat.

 • Was de werkkleding niet vaker dan nodig.
  Door de werkkleding te vaak te wassen kan de kwaliteit achteruit gaan. Soms is het stofvrij maken of even luchten van de kleding en werkschoenen al voldoende.
 • Let op de wasvoorschriften.
  Sommige kledingstukken kunnen niet gewassen worden, maar dienen anders gereinigd te worden. Dit staat meestal ook in de wasvoorschriften beschreven.
 • Bewaar je werkkleding in een schone en donkere omgeving.
  Berg de werkkleding op in een donkere omgeving zoals een kast. Dit voorkomt verkleuring.
 • Laat de werkkleding goed opdrogen.
  Is de werkkleding tijdens gebruik nat geworden? Laat het dan eerst goed opdrogen, voordat het weer weggehangen wordt.

Gerelateerde berichten

Wandelen naar Welzijn: Ontmoet de Beste Wandelcoaches van Nederland

Inleiding:   Wandelcoaching, een verfrissende en helende benadering, wint snel aan populariteit in Nederland. De combinatie van de rustgevende...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden