Beoordeel mijn leraar

Wat zijn de voordelen van een holdingstructuur?

Geplaatst op

Hoor jij veel van mede ondernemers over de holdingstructuur en ben je benieuwd wat voor voordelen deze speciale constructie met zich meebrengt? Ontdek in dit artikel waarom ondernemers ervoor kiezen om een BV op te richten met een holding en waarom jij dat wellicht ook moet overwegen.

Wat is de holdingstructuur? 

Een holdingstructuur bestaat uit twee BV’s, namelijk een holding en een werk-BV. De holding is een soort BV die de aandelen houdt in de werk-BV. Een holdingstructuur heb je als jij de aandelen houdt in de holding en de holding op zijn beurt de aandelen houdt in de werk-BV.

Jij bent dus eigenaar van de holding en de holding is eigenaar van de werk-BV. Vaak zie je dat ondernemers de enige aandeelhouder zijn in hun holding, in dat geval wordt gesproken van een persoonlijke holding.

Voordeel 1: fiscale voordelen

Het grootste voordeel van een holding oprichten naast je werk-BV is dat je minder belasting hoeft te betalen op het moment dat jij winst uit je werk-BV wilt halen. Door de deelnemingsvrijstelling hoef jij over de winst waarover je al belasting hebt betaald in de werk-BV, niet nogmaals belasting te betalen in de holding. Dit heeft tot gevolg dat jij onbelast winst uit je werk-BV kan halen, door winst aan je holding uit te keren. Je kan deze winst dan gebruiken om bijvoorbeeld herinvesteringen te doen. Als je geen holding hebt, wordt de winst uit de werk-BV uitgekeerd aan jou in privé. Dit is zonde, want hierover dien je 26,9% belasting te betalen.

Voordeel 2: risico’s spreiden

Het tweede voordeel van de holdingstructuur ziet op het spreiden van je risico’s. Een holding oprichten naast je BV geeft jou de mogelijkheid om waardevolle zaken af te schermen van het faillissement van de werk-BV. Dit doe je door deze zaken veilig in een aparte holding te stallen. Denk bij waardevolle zaken bijvoorbeeld aan je merkenrechten of goedlopende website. Zo loop jij geen risico om deze zaken kwijt te raken.

Voordeel 3: hypotheeklening afsluiten

Een ander voordeel van de holdingstructuur is dat jij vanuit je holding een hypotheeklening kan verstrekken aan jezelf. Je gebruikt je holding dan als ‘bank’ waarbij de holding een lening aan jou verstrekt voor de aankoop van je huis. Je bent verplicht rente te betalen over deze lening, maar deze rente betaal je aan de holding. Hierdoor blijft het geld van jou en gaat het niet verloren aan een bank.

Voordeel 4: sparen voor je pensioen

Als ondernemer ben je niet verplicht om je pensioen op te bouwen. Het is daarom verstandig om hier tijdig aan te denken en een voordelige manier te vinden waarop jij je oudedagsvoorziening bij elkaar kan sparen. Dit kan met een persoonlijke holding. In plaats van veel belasting over je spaargeld te betalen op je eigen privé bankrekening kan jij je holding gebruiken als persoonlijke spaarpot. Als je er namelijk voor kiest om een bepaald gedeelte van je winst in je pensioenpot te stoppen, hoef je hierover geen belasting te betalen. Pas als je daadwerkelijk pensioen aan jezelf uit gaat keren, betaal je hierover belasting.

Wil je meer weten over de holdingstructuur met persoonlijke holding? Lees dan onze blog over de voordelen van de persoonlijke holding.

Gerelateerde berichten

De perfecte baan voor jou vinden, zo doe je dat!

Dat er genoeg vacatures in Rotterdam zijn, betekent niet dat je willekeurig op een functie kunt solliciteren. Elke persoon heeft immers andere...

Lees meer

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

Over ons

Op onze site tref je tal van leuke blogs over onderwijs en educatie. Voor de geïnteresseerde is hier zeker een boel informatie te halen!

Contactgegevens

Via info @ beoordeelmijnleraar.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden